Bilindiği gibi 01.04.2008 tarihinden sonra meydana gelen maddi hasarlı kazalarda kazaya karışan taraflar aralarında anlaşarak tutanak tutmakta ve bu tutanaklar ile sigorta şirketlerine, hasarlarının ödenmesi için başvurmaktadırlar. Sigorta şirketleri bu tutanakları Tramer bilgi sistemine yüklemekte ve kusur dağılımlarını bu tutanaklara göre yapmaktadırlar. Eğer sigorta şirketleri kusur durumunda anlaşamazlarsa dosya KTT değerlendirme Komisyonuna intikal etmekte ve 3 kişiden oluşan Komisyon kusur durumu hakkında 3 iş günü içinde karar vermektedir.
Bu yüzden tutanakların okunaklı ve doğru tutulması kusur belirleme yönünden büyük önem taşımaktadır. 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren kaza yapan sürücüler, polisi beklemeden kazayı fotoğraflayacak, kaza tutanağını doldurarak imzalayacak ve olay yerinden ayrılabilecekler.
Kaza tespit tutanağında istenen belgeler
Kazanın tarafları, karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi veya kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine kaza tespit tutanağında istenen belgeler ile başvurmaları gerekmektedir
- Poliçe fotokopisi
- Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı
- Varsa kaza yerine çekilmiş fotoğraflar
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi
Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur?
kaza tespit tutanağını doldurmak aslında çok basittir tutanağın üst kısmında kazaya ait Tarih, Saat ve kaza yeri adresine yer verilmiş bu bilgileri a ve b olmak üzere sürücü, araç ve sigorta bilgileri izlemektedir. Daha sonra alt kısımda aracınızın darbe aldığı yerini belirtip çarpışma yerinin taslağını çizip her iki tarafında fikir ve görüşlerini belirterek imzalaması yeterlidir. Aşağıdaki kaza tespit tutanağı örneği üzerinde de görüldüğü şekilde kazanın nasıl olduğu çizilerek de anlatılmalıdır, hatta imkan varsa fotoğrafları da çekilmelidir. Ayrıca her iki sürücü de trafik kazasını kendi bakış açıları ile anlatmalıdır. Kaza tespit tutanağı örneğinde görüldüğü gibi sürücü, araç ve trafik sigortasına ait bilgiler her iki araç için ayrı ayrı ve eksiksiz olarak doldurulmalı ve mutlaka imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tespit tutanakları kabul edilmemektedir. Kaza tespit tutanağı iki nüsha olarak hazırlanmalıdır.